Rakip Analiz Sistemi Yayında. Sıra Bulucu, Backlink ve DA/PA Sorgulama. Hemen Denemek İçin Tıkla!

Seo Nedir

Güncelleme Tarihi: 06.11.2022.

Yönergelere Uygun SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

SEO; Türkçe açılımı Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelmektedir. SEO arama motorları yönergelerine uygunluk çalışmaları için web sitelere yapılan iyileştirme çalışmalarının bütünüdür. Yönergelere uygun hale getirilen web siteler, arama motorlarında daha üst sıralarda listelenir, bu da hedef kitlenize ulaşım sağlayarak sitenizin etkileşim oranını arttırır. İşte, bu süreçte yapılan tüm teknik çalışmalara SEO çalışması diğer adıyla “arama motoru optimizasyonu” denilmektedir.

Yapılan SEO çalışmaları Google başta olmak üzere tüm arama motorlarında daha üst konumlarda (sıralarda) yer alıp, web sitenize organik trafik sağlamanıza yardımcı olur. Doğru hedef kitleye ulaşarak site performansını arama motoru yönergelerine uygun bir şekilde kalıcı olarak artırabilirsiniz. O halde SEO nedir, Nasıl yapılır? gibi soruların cevabını başlangıçtan ileri seviyeye kadar bütün detaylarıyla öğrenmek için hazır mısınız?.

seo nedir

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir?

SEO, İngilizce karşılığı “Search Engine Optimization” kelimelerinin kısaltmasıdır. SEO, Türkçe anlamı “Arama Motoru Optimizasyonu” anlamına gelmektedir. SEO, tamamen ücretsiz olan doğal arama sonuçlarında listelenip (“organik” trafik çekmemize yardımcı olur) arama motorlarında doğal arama sonuçları aracılığıyla web sitenize trafik çekerek, web sitenizin kalitesini ve marka bilinirliğini yükseltmek için en etkili çalışmalardan biridir.

SEO kelimesinin açılımı: İngilizce anlamı “Search Engine Optimization” kısaltılması olan SEO, Türkçe anlamı ise “Arama Motoru Optimizasyonu” olarak artık günümüzde çoğu web site sahibi tarafından bilinmektedir.

SEO’ya başlamadan önce stratejik bir plan hazırlayıp, Arama Motoru Optimizasyonu çalışmalarını profesyonel olarak yaparsanız, web sitenizi arama motorlarında hedef kitlesi ile buluşturarak daha iyi performans göstermesini sağlarsınız. SEO çalışması iyi yapılmış bir web sitesi rakiplerine oranla, hedef kitlesi ile daha fazla etkileşim kurarak hizmet, ürün veya içeriğinizin daha iyi tanımasına olanak sunmaktadır.

SERP, İngilizce karşılığı "Search Engine Result Page" kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçe açılımı "Arama Motoru Sonuç Sayfası" demektir. Web siteleri arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alması için sürekli olarak Google yönergelerine uygun bir şekilde web site iyileştirme ve takip etme süreci ile devamlılık isteyen bir iştir. SEO çalışması ile web sitenizin SERP performansını artırabilir hedef kitlenize ulaşmak ve daha fazla kullanıcı ile sitenizin etkileşimde olmasını sağlayabilirsiniz.

SERP Nedir?

Search Engine Result Page İngilizce kısaltması olan “SERP” in Türkçe anlamı "Arama Motoru Sonuç Sayfası" olarak bilinmektedir. Google arama sonuçlarında, kullanıcının arama sorgularında listelenen sonuçlardır. Sonuçlar arasında internet siteleri, grafikler, videolar, Snippet’ler ve zenginleştirilmiş sonuçlar yer almaktadır. Arama motoru sonuç sayfası, SEO açısından içeriğimizi daha fazla kitleye ulaştırmamız için birçok farklı seçeneği bize sunmaktadır.

sem nedir

SERP Neleri İçerir?

Google arama motorunda kullanıcılar arama yaptığında yukarıda belirtmiş olduğum farklı özelliklere sahip zenginleştirilmiş sonuçlar çıkmaktadır. SERP, sonuçlarda içerikleri daha detaylı şekilde farklı bir görünümle sunar. Bunlardan bazılarını aşağıda paylaşıyorum:

  • Doğal arama sonuçları,
  • Ücretli arama sonuçları,
  • Videolu içerikler,
  • Öne çıkan Snippet'ler,
  • Görselli içerikler,
  • Detaylı makaleler,
  • Haberler,
  • Yorum ve puanlamalar,
  • Site bağlantıları,
  • Sosyal bağlantılar,

Bu makalemde SEO Nedir? sorusunu ele alıp, 16 senelik SEO geçmişim ile sizlere uzun ama detaylı bir şekilde sonuca odaklı olarak; SEO Nedir?, Arama Motoru Optimizasyonunun nasıl yapılır? başlangıç ve ileri seviye SEO’ya alakası olan herkese faydalı olacak bir makale şeklinde sunmak istiyorum, umarım okumaktan sıkılmazsınız. Ayrıca makalemde anlayamadığınız bir konu veya kısım olursa soru olarak ilettiğiniz takdirde, sorulan tüm sorulara hızlı bir şekilde cevap alabilirsiniz.

seo

SEO Çalışması Neden Gereklidir?

SEO’nun amacı web sitelerini arama motorları diyoruz ama, özellikle “Google” arama motorunda hedeflenen anahtar kelimelerde daha üst sıralara listelenmek ve kitlemizle etkileşimi içinde olmaktır. Peki üst sıralarda yer almak web sayfaları için ne kazandırır. Google’da daha üst sıralarda yer alarak web sitemize daha fazla ziyaretçi sağlarız, daha fazla ziyaretçi her web site sahibinin hayali değil midir. Ama Arama Motoru Optimizasyonunu yaparken daha fazla ziyaretçi almak için değilde, doğru anahtar kelimeleri kullanarak, nitelikli ve gerçek hedef kitleden gelen ziyaretçilere odaklanmayı unutmamak gerekir.

SEO’nun Faydaları Nelerdir?

SEO, dijital medya ve dijital pazarlama alanında kişisel veya kurumsal olarak yer alan herkes için önemli bir algoritma uygulamasıdır. Bu nedenle marka bilinirliliğinizi sağlamak ve kullanıcılarla markanız arasında bir bağ oluşturmak istiyorsanız SEO’nun faydalarından mutlaka yararlanmalısınız. SEO’nun size katacağı faydalar şunlardır;

  • Hedef kitlenizle daha fazla etkileşim sağlarsınız.
  • Ürün, Hizmet ve/veya içeriğinizi daha hızlı pazarlarsınız.
  • Web sitenizin kalitesini artırırsınız.
  • Marka bilinirliğinizi yükseltirsiniz.
  • Dijital pazarlamada uzun dönem ve kalıcı bir yatırım yapmış olursunuz
  • Şirketinizi veya işinizi hızlı bir şekilde büyütebilirsiniz.

seo faydaları

SEO konusunda tecrübeli değilseniz veya SEO için vaktiniz yoksa, bir SEO uzmanından hizmet alarak SEO çalışması yaptırabilirsiniz. Ama unutmamak gerekir ki, Google’un da belirttiği üzere, bir SEO uzmanı ile çalışmanın sitenize çok büyük faydaları olacağı gibi, yanlış bir SEO uzmanı seçimi yaparsanız sitenizin itibarına zararda verebilir. Bu sebeple doğru bir SEO uzmanıyla birlikte çalıştığınızdan emin olmalısınız.

SEO uzmanları neler yaparlar?

  • Rakip analizi.
  • Sektör analizi.
  • Hedef anahtar kelime araştırması.
  • Meta etiketleri başlık ve açıklamaların düzenlenmesi.
  • URL yapılandırma.
  • Gereksiz dosyaları sıkıştırma.
  • Görsel optimizasyonu.
  • Sitenizin arama motorları kriterlerine uygunluk çalışması.
  • Sitenizin arama motorları yönergelerine uygunluğu.
  • Siteniz için özgün SEO uyumlu içerik girişi.
  • Backlink ağı oluşturma.
  • Site içi alakalı sayfaları birbirine bağlantı kurulması.
  • Mobil uyumluluk için gerekli teknik düzenlemeler.
  • Site açılış sayfası hız testi ve iyileştirme çalışmaları. seo uzmanı

SEO Nedir, Ne İşe Yarar? Sorusuna yeniden değinmek gerekirse;

İçerik pazarlamada rakiplerinizden çok önde yer almak gerçekten zor bir mücadele olabilir, yalnız hiçbir başarı tesadüf değildir, değil mi? Zaten SEO’nun başladığı yer tamda bu mücadeleye ortak olmaktır. Google arama motoru botları içeriğinizi daha kolay taraması, okuması ve anlaması için SEO çalışması ile (web sitelerimizi optimize etmek) için mücadele ederiz, arama sonuç sayfalarında daha üst sıralarda listelenmenin bize sağlayacağı faydaları bilmekteyiz.

Web sitenizin arama motorlarında en yüksek sayfalarda bulunur olması için, nasıl bir SEO çalışması yapmanız gerektiğini ve arama motorları yönergelerini öğrenmek için önce arama motorları algoritmalarının nasıl çalıştığını bilmeniz gerekmektedir. 

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

Arama motorları hangi mantıkla çalışır, algoritmalar nelere dikkat eder, SERP sonuçlarını etkileyen faktörler nelerdir? Evet, aslında en önemli konulardan biri içeriğin alaka düzeyi, profesyonellik ve güven başta gelmektedir. Arama motorlarına bu sinyalleri vermeniz için sitenizi kurallar doğrultusunda optimize etmeniz gerekmektedir. Arama motorları arama sonuç sayfalarında kullanıcılarına en alakalı, en doğru sonuçları sunmak ve kaliteli içerikle kullanıcılarını buluşturmak istedikleri için algoritmalarını sürekli geliştirirler. 

Google, arama motorları arasında en etkili olanıdır. Bu başarısını kullanıcılarına sunduğu doğru ve kaliteli içerik ile “kullanıcı deneyimi” yaşatmasına bağlıdır. Google algoritması kullanıcılara kaliteli içerik sunma esnasında başarısını web siteleri ile paylaşır. Yani kaliteli içerik sunan siteler Google’a yardımcı olmuş olurlar, Google’da bu nedenle kaliteli içerik sunan siteleri ödüllendirerek daha üst sıralara taşır. Kısacası Google kullanıcılarına hangi siteler ile kaliteli bir deneyim yaşatıyor ise işte, o siteler Google tarafından en kısa sürede ödüllendirilir. 

Peki, algoritma kullanıcılar ile buluşan içeriğinizin kalitesini nasıl ölçer?

Bu sorunun cevabı aslında çok basit, yapılan SEO çalışmaları ile hedef kitlenize sunmuş olduğunuz içeriğin kalitesini arama motorları şu şekilde değerlendirir. Eğer, bir içerik kullanıcı ile buluştuysa kullanıcın “içeriğimizde yani (sayfamızda) geçirdiği süre” içeriğin kalitesini ölçmekte en önemli faktördür. Bu nedenle içeriğimizi anlaşılır, etkili, alakalı ve kullanıcı odaklı olarak görsel ve videolarla zenginleştirerek akıcılık sağlamalıyız.

Kullanıcı Odaklı Kaliteli İçerik Üretmek

Web sitenize işinizi anlatan içerikler üretirken, arama motorlarında üst sıralara çıkmak için değil, kullanıcılar için içerik üretmeli olduğunuzu unutmayın. Peki, bu nasıl sağlanır? aslında bir arkadaşına işini anlatır gibi veya bir pazarlamacı, bir öğretmen gibi konu anlatımı şeklinde doğal, açıklayıcı, anlaşılır ve akıcı bir şekilde içerik üreterek, içeriğin doğal anlatımını arama motorlarına hissettirmek yeterli olacaktır. Google algoritmaları artık yapay zekâ ile geliştirdiği için, o içeriğin önemini, konusunu ve hangi sorgularda, arama sonuç sayfasında kullanıcılarına sunulacağını kolayca anlamaktadır. 

Google başta olmak üzere tüm arama motorları sürekli algoritma geliştirme çalışmaları gerçekleştirmektedir. Tüm arama motorlarının buradaki amacı kullanıcıların sorgularına kaliteli ve daha alakalı sonuçlar sunmayı istediklerinden kaynaklıdır.

Arama motorları kullanıcılarına daha kaliteli bir içerik deneyimi yaşatmak için sürekli algoritma geliştirme ve sonuç listelemede değişiklik yapmaktadırlar. Bu değişiklikleri bir güncelleme ile duyurular, işte bu güncelleme süreçlerinde çok sayıda site sıralaması değişiklik göstermektedir. Bazı güncellemeler basittir ve sonuç sayfasında yer alan sitelerin sıralamalarına etki etmemektedir. 

Aslında Google güncellemelerine değinmek isterim, yalnız konumuzdan çıkacağımız için Google güncellemeleri için detaylı bir makaleyi en kısa sürede sizinle paylaşmaya şu an bu makaleyi yazarken karar verdim. En kısa süre de Google algoritma güncellemeleri ile alakalı detaylı bir içeriğe sahip makaleyi sizinle paylaşacağım. 

Anahtar Kelimeler Araştırması Neden Çok Önemlidir?

Anahtar kelime araştırması SEO planınızda ilk adım olmalıdır. Bu nedenle, doğru hedef kitleyi yakalamak için analitik bir yaklaşım uygulamanız gerekmektedir. Öncelikle, işinizle alakalı potansiyel hedef kitlenizi araştırın. Hangi kelimelerle arama yapıyorlar? Birbirine yakın her kelime için farklı sayfalar oluşturmaktan kaçının, bu nedenle birbirine yakın kelimeleri gruplar halinde toplayın, bir sayfayı yüzlerce farklı kelime için optimize edemezsiniz, ama 10’lu, 20’li kelime grupları halinde tek bir sayfa optimize edebilirsiniz. İşte bu yüzden çok spesifik sorguları gruplara bölerek her oluşturacağınız sayfadan ciddi bir trafik çekmeyi planlamalısınız. 

Anahtar kelime araştırması yaparken dikkat etmemiz gereken 3 önemli etken: Alaka, Hacim ve Yoğunluk.

Anahtar kelime araştırma süreci, (Anahtar Kelime Alaka Düzeyi), önce alakalı kelimeler doğrultusunda araştırmalar yaparak başlamalısınız. Anahtar kelime “hacim” yani kullanıcıların aradığı kelimelerin gösterim ve tıklama oranı (Anahtar Kelime Hacmi), olarak değerlendirilir. Son olarak da yoğunluk seviyesi içerik üreteceğimiz anahtar kelimelerin SEO açısından düşük, orta ve yüksek rekabet olan kelime yoğunluğunu analiz etmemiz gerekmektedir. Buraya dikkat çekelim; Anahtar kelime hacmi yüksek olup, aynı zamanda rekabeti yüksek sayfaları önce oluşturmalısınız, ama sıralamada yükselmek için bu kelimeleri en sona bırakıp, rekabeti düşük ama arama hacmi yüksek kelimeleri tespit edip bu kelimelerin sıralamasını yükseltmek için çalışmalara öncelik vermelisiniz. Bu sitemizi arama motorlarında daha kolay bir şekilde görünür kılar ve hedeflenen “ana anahtar kelimemizi” üst sıralara taşımamız için daha çok fayda sağlayacaktır.

Anahtar Kelime Alaka Düzeyi Nedir?

Örnek vermek için bir kategori seçelim, örneğin “mobilya” satışı yapan bir e-ticaret sitesine sahip olduğunuzu düşünürsek;
Örnek 1: Kullanıcı sonuç sayfalarında “mobilya” kelimesini arıyor.

Alaka düzeyi için “mobilya” kelimesinin üzerine gidersek, arama sonuçlarında mobilya kelimesi daha çok bilgi amaçlı aranmakta olduğunu görürüz, çoğunlukla mobilya ustaları, mobilya mağaza sahipleri ve mobilya hakkında araştırma yapan öğrenciler gibi, ticari amacı olmayanlar ve bilgi amaçlı arama yapan kullanıcılar için mobilya kelimesi sonuç sayfalarında yer almanız size bir fayda sağlamayacaktır, bu sebeple “mobilya” kelimesinin işimizle alakalı bir kelime olmadığını anlamış oluruz. 

Peki işimizle ilgili “alakalı hedef anahtar kelimeyi” bulmamızda izlememiz gereken yol nedir.

Bunun en kolay örneği sonuca odaklanmak olacaktır, kendinizi kullanıcı yerine koyup alacağınız ürünle ilgili arama yapın, örneğin “yemek odası takımı” alacaksınız, neden “mobilya” diye arama yapacaksınız ki öyle değil mi? veya bir yemek masası, tv ünitesi gibi bir ürün alacaksınız. İşte bu anlamda işimizle ilgili ana kelime olan “mobilya” kelimesinde üst sıralarda çıkmak tabi ki bize faydalı olacaktır ama, gerçekten sonuca odaklı olan hedef anahtar kelime kadar hem faydalı olmayacak hem de üst sıralara gelmemiz daha zor olacaktır.

anahtar kelime grupları

2. Anahtar Kelime Hacmi Yüksek Kelimeler

Şimdi yine mobilya sektöründe arama hacmi mobilya kelimesinden daha yüksek, alakalı ve rekabet oranı bir o kadar daha düşük bir anahtar kelime tespiti nasıl yapılır devam edelim. Google anahtar kelime planlayıcı sayfasına giriş yapın, ana hedef kelimeniz olan “mobilya” kelimesini yazın ve sorgulayın aşağıda ben görselleri ile birlikte paylaştım sonuç ortada. 

Mobilya kelimesini aylık arama hacmi “10 B -100 B” arası olduğunu görüyorum.  
Peki gelelim mobilya kelimesinden daha kolay olan yatak odası takımı kelimesine hacim “100 B -1 Mn” olarak karşımıza çıkıyor uzun kuyruklu bir kelime sayılır ve rekabet yoğunluğu mobilya kelimesine göre çok daha düşüktür.

Bir örnek daha vermek gerekirse koltuk takımı kelimesi “100 B -1 Mn” gibi bir arama hacmi rakımı ile mobilya kelimesinden daha ön planda. Burada şunu yakalamamız gerekmektedir, gerçekten işimizle alakalı doğru anahtar kelimeyi bulurken, alaka, hacim, yoğunluk, bu üç kriteri baz alarak işinizle ilgili anahtar kelimeleri üretmek gerekir.

Bir örnek daha verelim: Kullanıcı, “çalışma masası” araması yapıyor.

Şimdi, öncelikle iki kelimeden oluşuyor ve “mobilya” kelimesi kadar yoğunluğu yüksek bir anahtar kelime değil. Yalnız bu anahtar kelime siteniz ile son derece alakalı ve arama hacmi mobilya kelimesinden daha yüksek ve bir o kadarda rekabet oranı daha düşük, ayrıca sonuca odaklı kelime olduğu için dönüşümle sonuçlanma oranı çok yüksek. Bu kelimenin de arama hacmi “100 B -1 Mn” olarak sorgularımda karşıma çıkıyor.

Anahtar Kelime Grupları ve Uzun Kuyruklu Anahtar Kelime Seçimi

Üst paragrafta bahsettiğim gibi anahtar kelime grupları oluşturarak birden çok anahtar kelimeyi H (Heading) Etiketleri ile bu kelimeleri vurgulayarak üreteceğiniz içerikler size daha fazla tıklama sağlayacaktır. Anahtar kelime grubu nasıl oluşturulur? Öncelikle belirlemiş olduğunuz ana anahtar kelime üzerinde çalışma yapmanız gerekmektedir. 

Anahtar kelime grupları SEO sürecinin en önemli trafik çekme tekniklerinden biridir. Doğru seçilen anahtar kelimelerle bir sayfa oluşturduğunuzda sayfanızın içerik uzunluğu metin yüzdesi olarak SEO kurallarını uyguladığınız için sayfa içerik uzunluğu SEO puanına etki edecektir. 

Anahtar Kelime Grubu Nasıl Oluşturulur?

Örneğin SEO kelimesi için bir anahtar kelime grubu oluşturalım. Bu oluşturduğum anahtar kelime grubunu tek makalede toplayarak makalenin kalitesini yükseltmiş olacağım.

  1. SEO,
  2. SEO Nedir,
  3. SEO Nasıl Yapılır,
  4. Site İçi SEO Nedir,
  5. Site Dışı SEO Nedir,
  6. Site Analizi,
  7. SEO Analizi,
  8. SEO Çalışması,
  9. SEO Hizmeti,
  10. SEO Uzmanı,
  11. SEO Ajansı,
  12. SEO Şirketi,

Evet, SEO kelimesi için yukarıda 12 adet belirlemiş olduğum bir anahtar kelime grubu var, şimdi bu anahtar kelimelerin yer aldığı bir makale hazırlayarak uzun ve akıcı bir makale oluşturmam benim için çok etkili bir SEO çalışması olacaktır. Bu arada zaten  bu makaleyi oluştururken “Anahtar Kelime Grubu Nasıl Oluşturulur?” kelimesini h2 veya h3 olarak kullanma olanağı buldum, kelime grubuna yazdığım 12 adet kelimeyi ile , veya

etiketlerini kullanma olanağı yakaladım. Bu nedenle oluşturacağım sayfamda SEO gereksinimlerini yerine getirerek sayfa optimizasyon puanımı en üst seviyeye taşımayı başarmış olacağım.
uzun kuyruklu anahtar kelimeler

Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler Nedir? Nasıl Kullanılır?

Şimdi makalemi buraya kadar atlamadan okuduysanız zaten üste arama hacmi yüksek ama yoğunluğu orta seviyede uzun kuyruklu anahtar kelimeler ile sitenize çok kısa sürede trafik çekmeyi başarabilirsiniz demiştim. Şimdi uzun kuyruklu anahtar kelime örneklerini sizinle paylaşmak istiyorum.

  • Arama motoru optimizasyonu nedir?
  • Site İçi SEO Nasıl Yapılır?
  • Site dışı SEO Nasıl Yapılır?
  • Anahtar kelime araştırması nasıl Yapılır?
  • Arama motorları nasıl çalışır?
  • SEO danışmanı ne iş yapar?
  • SEO uzmanı ne iş yapar?
  • Uzun kuyruklu anahtar kelime nedir?
  • Anahtar kelime grubu nasıl oluşturulur?
  • SEO için meta etiketleri nelerdir?

Yukarıda size 10 adet uzun kuyruklu anahtar kelime örneğini vermiş oldum. Buraya kadar SEO’nun olmazsa olmazlarıyla ilgili çok önemli paylaşımların yapılması gerektiğine inandığım için bu makaleyi sizler için yazdım.